Kodin sisustuksen teema

Nyt päästään käsittelemään lempiaihettani, kodin sisustuksen teeman suunnittelua. Tästä aloitan yleensä asiakkaidenkin kanssa suunnittelutyön. Parhaat lähtökohdat uuden kodin  sisustussuunnittelulle saadaan, jos sisustusta pystytään miettimään jo talon kuvien piirrosvaiheessa. Näin pystytään huomioimaan jo hyvin aikaisessa vaiheessa kaikki ideat ja toiveet, mitä tulevilla asukkailla omasta talostaan on ja monesti tämä näkyy myös kustannuksissa, kun ei tarvitse työmaalla tehdä isoja muutoksia.

 

Oman talon suunnittelussa on se hyvä puoli, että kaikki toiveet ja ideat ovat omassa päässäni, jolloin pystyn ilman suuria visuaalisia suunnitelmia tekemään esimerkiksi pintamateriaalien valintoja, vaikka en ole varsinaisesti visualisoinut konkreettisesti tuota teemaa. Halusin kuitenkin tehdä tuon visualisoinnin moodboardin muodossa, jotta matkan varrella ja kiireessä (koska sellainen varmasti tulee) muistan, millaista tunnelmaa kodissamme haetaan. Sillä siitä teemassa on omasta mielestäni kyse, millaista tunnelmaa ja fiilistä kotiin halutaan luoda. Tätä itse esitän asiakkailleni juuri moodboardin kautta, jossa erilaisten materiaalien, fiiiliskuvien, pienten yksityiskohtien ja tekstuurien muodossa esiintyy tulevan kodin teema. Vaikka moodboardissa olisi joku yksityiskohta, esim. tuoli, se ei välttämättä tarkoita, että tuoli sellaisenaan liittyisi tulevaan sisustukseen, vaan tuolissa saattaa olla joku fiilis tai yksityiskohta, joka kertoo kodin yleistunnelmasta jotain.

 

Tällainen on meidän tulevan kotimme moodboard*:

 

 

Lähtökohdat teeman ja tunnelman luomiseen olivat CLT-seinät. Meille tulee siis paljon seiniä, jotka ovat vaaleaksi kuultomaalattua puuta. Pidän itse kontrasteista, joten vaalean puun rinnalle halusin mustaa väriä tuomaan särmää sisustukseen. Pidän myös industrial-hengestä, joten sisustuksessa tullaan näkemään hieman kuparia (arvon vielä vähän messingin ja kuparin välillä) ja toivottavasti jonkinlainen seinäke mustaruutuisista laseista tehtynä. Haluan laadukkaat, klassiset pintamateriaalit, joten marmoria ja tammea näkyy varmaan jossain muodossa.

 

Pidän väreistä, joten niitä meillä tulee myös näkymään sisustuksessa. Ei kuitenkaan mitään kovin räikeää, mutta jotenkin rouhealla ja teollishenkisellä tavalla, ei liian "siistinä" ja sliipattuna. Olen myös pikkuhiljaa alkanut pitämään kasveista (olen tykännyt niistä aina, mutta ne eivät selviä minulla hengissä), joten haluan huomioida niille myös paikat siinä vaiheessa, kun lähdetään suunnittelemaan yksityiskohtaisemmin sisustusta.

 

Moodboardin avulla suunnitelmat pysyvät yhtenäisenä ja siihen voi aina palata, kun päästään niin pitkälle, että pitäisi alkaa valita kalusteita, tekstiilejä ja muita pienempiä asioita. Näillä pienillä asioilla on kuitenkin suuri merkitys, kun halutaan pysyä sisustuksen suhteen ruodussa, eikä lähteä rönsyilemään liikaa. Tiukkapipoisesti teemaa ei tietenkään tarvitse noudattaa, pienet poikkeamat tekevät kodista vain mielenkiintoisemman, mutta joku yhteinäinen linja on hyvä mielestäni säilyttää.

 

* Moodboardin kuvalähteet: : www.architectsjournal.co.uk , http://www.keittiomaailma.fi/ ,  http://timberwise.fi/  www.interiorjunkie.com https://www.abl.fi/fi/ https://estliving.com/robson-raks-courtyard-house/ , https://www.coshliving.com.au/

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.