Ulko-ovet ja ikkunat tilattu

 

Yksi iso päätös talonrakentamisessa sen ulko-asua ajatellen on, että millaiset ikkunat ja ovet valitaan. Ikkunan karmien väreissä ja materiaaleissakin on jo paljon vaihtoehtoja, ja esim. värivalinnat vaikuttavat paljon siihen, miten ikkunat korostuvat tai sulautuvat talon julkisivuun. Aika yleisesti ovet sitten jo valitaankin samalla värillä kuin ikkunan karmit. Ikkunoiden ja ovien valintaan vaikuttavat tietysti monet muutkin asiat kuin karmien väritys, U-arvot, huurtumattomat vai ei, kaikenlaista kalvoa mm. aurinkoa suojaamaan löytyy sen lisäksi, että on ne pakolliset laminoinnit jne. Eli paljon joutuu pieniä yksittäisiä päätöksiä tekemään näissäkin valinnoissa, mutta jos nyt mietitään vaan ihan ulkoisia asioita, niin karmit ja ovimallit vaikuttavat ulkoasuun ehkä eniten.

 

Meillä tulee ikkunat sekä ulkoa että sisältä mustilla karmeilla. Olen jo monta vuotta ihaillut mustia sisäkarmeja, ne kehystävät hienosti kuin taulun ulkoa avautuvan maiseman. Itselleni oli kyllä yllätys, että jos valitsee mustat ikkunan karmit, niin se välilista lasielementtien välissä ei lähtökohtaisesti ole musta, jos ei siitä itse muista mainita. Nyt onneksi ehdin ajoissa ja saatiin välilistatkin mustalla värillä.

 

Ulko-ovet eli pari terassin ovea  ja kellarin ovet meille tulevat pääasiassa samalta toimittajalta kuin ikkunatkin. Heiltä ei kuitenkaan ollut saatavissa petsattua ovea, joten se piti etsiä muualta. Petsattuun oveen päädyimme siksi, että koska pääovesta kuljetaan eniten, se joutuu myös kovimmalle kulutukselle. Edellisessä talossa meillä oli maalattu ovi, ja siinä oli maalilohkeamia jo ennen kuin ehdimme edes muuttaa sisään. Ja maalattua ovea ei voi itse mitenkään järkevästi paikkailla, kun taas petsattua voi, joten nyt lähdin etsimään tällaista vaihtoehtoa. Lisäksi tuntui siltä, että olisi hienoa saada kunnon painava massiivipuuovi. 

 

Googlettamalla, Facebookin Raksakimppaa ja Instagramia seuraamalla sain kerättyä sopivan listan toimittajista, joilta pyytää tarjousta: Kaskipuu, Ovitehdas Vihanto, Puustamo ja Sarokas.

 

Yksi kriteeri oli myöskin, että oveen pitää saada Yale Doorman lukko. Kaskipuu ilmoittaa nettisivuillaan, ettei heidän petsattuihin oviinsa saa tätä lukkoa, joten en sieltä sen enempää sitten enää edes kysellyt. Tarjouspyynnöt laitoin Ovitehdas Vihannolle, Puustamolle ja Sarokkaalle. 

 

Ovet vasemmalta: Ovitehdas Vihannon "Lehtikuusi", Sarokkaan Saaristo-sarjan ovi Eckerö5 ja Puustamon Kuusamo-sarjasta Paljakka. Kuvat valmistajien sivuilta. Meille tulee tuollainen ikkuna myös oven viereen, mitä Sarokkaan mallissa on.

 

Kaikki toimittajat vastasivat nopeasti, ja suurinpiirtein samassa hintaluokassakin oltiin, joten valittiin malli sitten sen mukaan, mikä eniten silmää miellytti. Meille tulee oven vasemmalle puolelle oven korkuinen ikkuna. Kaikilta toimittajilta sellaisen olisi saanut kiinteästi samoissa karmeissa, jolloin ovi ja ikkuna ovat tyylikkäästi samassa tasossa eikä mitään ylimääräisiä listoituksia tarvita. 

 

Meille valikoitui Puustamon Paljakka massiivipuinen mäntyovi mustaksi petsattuna sekä sisältä että ulkoa. Vieressä olevan ikkunan karmit tulevat samalla sävyllä. Puustamolta sain myös hyvää palvelua. Oven valinta ei olekaan ihan niin yksinkertaista, että laittaa vain oviaukon tiedot, vaan siihen(kin), liittyy kaikenlaista yksityiskohtaa (mm. mikä mustan sävy oveen, tammi vai mänty materiaaliksi, tuleeko potkupelti, mikä vedin, mikä karmisyvyys, Yale Doorman valmiiksi asennettuna vai pelkät uritukset sitä varten, ja ne mustat lasielementtien välilistat tähänkin ikkunaan), jotka pitää sitten tarkentaa tilausvaiheessa. Mutta ystävällisesti heidän myyjänsä selitti minulle kaikki vaihtoehdot ja saatiin ovi laitettua tilaukseen. Tuollainen pitkä RST-vedin oli myös toiveissa, mutta Yalen kanssa ei tarvita toista vedintä, siinä on se automaattisesti mukana. Oven toimitus on vasta syksyllä, pitää muistaa vahvistaa toimitus sitten ajoissa.....siihen saakka mennään raksaovilla.

 

Tässä vielä fiilistelyjä mielestäni hyvännäköisistä sisäänkäynneistä. Ulko-oveen kannattaa kyllä kiinnittää huomiota, sillä se on ensimmäinen asia, jonka sekä asukkaat että vieraat kohtaavat taloon tullessaan.

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.