Kodin sydän eli asiaa keittiöstä

 

 

Keittiön suunnittelu tulee uudisrakentajalle eteen jo projektin alkuvaiheessa, yleensä jopa ennen kuin lupakuvia jätetään rakennusvalvontaan tai ainakin heti sen jälkeen. Tämä siitä syystä, että keittiö sisältää niin paljon tekniikkaa, joista täytyy heti varsinaisen rakentamisen alkuvaiheessa olla piirustukset. Yleensä alkuun päästään LVI-piirustuksilla, mutta myös sähköistä on hyvä olla tietoa jo alussa, joten näiden suunnittelu kannattaa aloittaa heti kun varsinaiset talon piirustukset on tehty. Lisäksi keittiön malli saattaa vaikuttaa ikkunoiden sijoitteluun ja kokoihin, joten siitäkin syystä keittiösuunnitelma on hyvä olla olemassa ennen lupakuvien jättämistä lupakäsittelyyn.

 

 

Itse lähden suunnittelemaan asiakkailleni keittiötä aina toiminnot edellä. Montako vesipistettä halutaan, onko tarvetta korottaa astianpesukonetta korkeammalle, halutaanko saareke/niemeke ja mitä toimintoja siihen mahdollisesti haluttaisiin, integroidaanko uunit ja mikrot kalusteisiin, tuleeko side-by-side jääkaappi vai jääkaappi ja pakastin erikseen jne? Myös tällä hetkellä kovin suosittu aamiaiskaappi on monen uutta keittiötä suunnittelevan haaveissa, ja jotta siitä saadaan toimiva, sille täytyy heti alkuunsa suunnitella oma toimiva paikkansa. Työskentelytilan määrä, yläkaapit tai -kaapittomuus sekä myös valaistus on tärkeää olla tiedossa ennen suunnittelun aloitusta, jotta saadaan kullekin asukkaalle toimiva keittiö. 

 

Kuva Bulthaup

 

 

Keittiösuunnitteluun on olemassa myös sääntöjä/suosituksia ja niihin tietysti saa tehdä poikkeuksia, mutta ne kannattaa tehdä tietoisesti eikä niin, että kalusteiden asennuksen jälkeen ihmetellään, ettei esim. kaksi ihmistä mahdu kunnolla samaan aikaan kokkailemaan keittiöön vaikka alunperin näin olikin tarkoitus. Tällaisia suosituksia ovat mm. astianpesukoneen sijoitus, kalusteisiin sijoitettujen uunien ja mikrojen asennuskorkeus, laskutilan määrä lieden ympärillä ja jääkaapin lähistöllä, vastakkain sijoitettujen kaapistojen etäisyys jne.

 

 

Tällä hetkellä trendit suosivat tummia, jopa ihan mustia keittiöitä, vaaleita ja valkoisia enemmän. Mustista ovista ehkä eniten keskustelua aiheuttaa se, miten hyvin siinä näkyy sormenjäljet. Tähän on eri keittiötoimittajilla erilaisia pinnoiteratkaisuja ja niitä voi käydä sitten liikkeessä tietysti kokeilemassa. Tummiin keittiöihin yhdistetään usein jotain kontrastiväriä, joko puuta tai vaaleampaa kalusteosiota, tai vähintäänkin välitilassa suositaan vaaleaa, jottei kokonaisuudesta tule liian synkkä. Mutta on viime aikoina ihan kokomustiakin keittiöitä näkynyt.

 

Kuvat Asuntomessuilta 2017 ja keittiömaailma.fi

 

Nyt näkyy myös selvästi, että erityisesti vaalea puu, harmaan eri sävyt  ja jopa tummansininen ovat tulossa keittiöihin eli luonnonläheistä tunnelmaa tavoitellaan myös keittiöissä.

 

Kuvat Nordiska Kök ja Newbury Midnight. 

 

Millainen keittiö meille sitten tulee? No musta. Ripauksella vaaleaa puuta. Musta valikoitui väriksi ihan jo siksikin, että CLT-seinät ympäröivät meidän keittiötä joka puolelta, joten halusin niille kontrastia. Side-by-side jääkaappipakastin jääpalakoneella (lähes ainut asia koko taloprojektissa, johon mies on halunnut vaikuttaa oli tämä), aamiaiskaappi ja saareke ilman mitään toimintoja sanelivat aika pitkälle sen, minne keittiön toiminnalliset osat tulevat. Yläkaapeista en pysty luopumaan, vaikka se kovin trendien mukaista olisikin, mutta kevennetään yläkaappirivistöä parilla avohyllyllä.

 

Jääkaappipakastin ja aamiaiskaappi tulevat CLT-rakenteesta tehtyyn syvennykseen ja siinä on huomioitu side-by-side mallin syvyys (noin 70 cm eli syvempi kuin normaalit jääkaapit/pakastimet) siten, ettei se tule syvenneyksestä ulos vaan asettuu nätisti samaan linjaan aamiaiskaapin kanssa. Varsinaiset materiaalivalinnat on vielä tekemättä, mutta eiköhän nekin kohta tässä tarkennu, kun pääsen keittiökalusteliikkeeseen saakka. Kun perusrakenteet on selvillä, voidaan keskittyä pintamateriaalien valintoihin, vetimiin, välitilaan ja muihin mahdollisiin tehosteisiin.

 

 

Ja vaikka minulle on sanottu aikoinaan kun asuin itsekseni, että minulla on keittiö vain siksi, että se tuli talon mukana, niin onhan se kiva jos se näyttää hyvältä. Tästä voi päätellä kuka meillä kokkaa. 

 

Ja tältä se meidän tuleva keittiö sitten suurinpiirtein näyttää.(Paitsi, että tästä kuvasta puuttuu saareke ja tuo side-by-side jääkaappipakastin tulee olemaan mattamusta.)

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.