Kodinrakennuttajan parhaat kaverit

 

Omakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen on siihen puuhaan ryhtyville yleensä sen tapahtuma-aikaan suurin elämään vaikuttava asia. Ei tarvitse pohtia mitä viikonloppuisin ja iltaisin tekisi, vaikkei itse toteuttajana raksalla pyörisikään. Aivan varmasti on suunnitelmia, muutostöitä, tarjouspyyntöjä, tarjouksia ja sopimuksia luettavana ja vertailtavana ihan siihen muuttopäivään saakka. Ja yleensä se homma jatkuu sitten vähintään pihatöiden parissa.....

  

 

Meillä on toiveissa saada tästä projektista lähes ns. "avaimet käteen" -paketti, mutta mikäli kustannussäästöt näyttävät merkittäviltä niin olemme valmiit pilkkomaan kokonaisuutta myös osiin. Suunnitelmat tehdään huolella ja siihen käytetään nyt koko syksy, tavoitteena saada kuitenkin ennen joulua lupapaperit sisään. Tontti ostettiin kesäkuussa ja ennen lomia halusin löytää meille ne koko projektiin merkittävästi vaikuttavat kaverit eli arkkitehdin ja vastaavan mestarin. Kesäloma oli mukava viettää rauhassa, kun tiesin, että suunnittelu saadaan syksyllä käyntiin, ja että koko projektin ajan meidän vastaavana mestarina toimii henkilö, josta olen lähipiiristä saanut suosituksen ja voimme luottaa hänen toimivan meidän tukena koko projektin ajan.

 

Laitoin seitsemälle arkkitehdille tarjouspyynnön, jossa kuvasin meidän projektia (tontin sijainti, talon koko ja toivottu materiaali jne.). Tavoitteena oli löytää arkkitehti, joka toimisi myös pääsuunnittelijana. MInulla oli kyllä jo tiedossa suosikkiarkkitehti, jonka projektiin haluaisin, muttei tietoa hänen työtilanteestaan eikä hinnoittelustaan, joten siitä syystä kyselin muiltakin tarjouksia. Kaksi ilmoitti heti, etteivät työtilanteestaan johtuen pysty ottamaan enempää projekteja, yhdestä en kuullut koskaan mitään ja yksi ilmoitti halukkuutensa tehdä tarjousta vasta kun olimme jo valinneet arkkitehdin. Sain siis kolme tarjousta, jotka sisällöltään olivat lähes samoja eli sisälsivät luonnoskierrokset, varsinaiset lupakuvat sekä pääsuunnittelijana toimimisen.

  

 

Kaikki kolme arkkitehtia joilta tarjous tuli, olisin voinut kelpuuttaa meidän talon piirtäjiksi; referenssikohteet vakuuttivat ja samoin suositukset. Mutta tämä jonka valitsimme, oli alkuperäinen suosikkini, Plusarkkitehtien Jani Lahti. Jani kävi tontilla tutustumassa kohteeseen jo ennen kuin teki tarjousta. Juttelimme jo siinä vaiheessa talon muodosta ja mahdollisuuksista asemoida sitä tontille, ja Janilla oli heti hyviä ideoita näihin. Lisäksi Plusarkkitehdeilla on rakennuspalvelu Plusliving eli parhaassa tapauksessa saisimme koko paketin yhdestä paikasta. Mutta se riippuu sitten jo paljolti kustannuksista ja sitä voimme miettiä kun sen aika on. Joka tapauksessa on hienoa päästä suunnittelemaan omaa taloa huippuarkkitehdin kanssa, jonka visioihin ja työn jälkeen olen ollut jo pidemmän aikaa ihastunut!

 

Vastaavan mestarin suosituksia kyselin rakentaneilta ystäviltä, asiakkailta ja seurasin keskustelua ko. aiheesta Facebookin Raksakimpassa. Näistä valikoitui viitisen henkilöä, joille laitoin tarjouspyyntöä, peläten sitä, että useimmat ilmoittaisivat olevansa niin työllistettyjä, etteivät pysty ottamaan enempää projekteja. Hyvät kun yleensä viedään käsistä, niin kuin muissakin asioissa. Nyt sattui kuitenkin aivan satumainen tuuri ja saimme vastaavaksi mestariksi Jarmon, joka toimii vastaavassa roolissa ystäväni projektissa, ja jossa olen myös toiminut sisustusarkkitehtina. Ystäväni ovat olleet kovasti tyytyväisiä hänen työpanokseensa, joten uskon lujasti, että myös meille hänestä tulee luottokumppani.

  

 

Nyt on siis tiimin ensimmäiset jäsenet projektiin valittu, tästä on hyvä jatkaa! Enää ei sitten tarvitakaan kuin rakennesuunnittelija, KVV-vastaava, LVIS-suunnittelijat, ja sitten ne monen moninaiset tekijät......mutta uskon sekä arkkitehdiltä että vastaavalta saavani hyviä suosituksia näiden valintaan. Nyt valmistaudutaan arkkitehdin tapaamiseen, listataan ylös toiveet ja aloitetaan suunnittelutyö!

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.