Rakentajan näkökulma Habitareen

Lähdin tänä vuonna katsomaan Habitarea hieman eri näkökulmasta, kun oma talonrakennusprojekti on starttaamassa ihan näillä hetkillä – onhan meillä ensimmäinen arkkitehdin tapaaminen ensi viikolla! Vaikka ihan jo ammatinkin puolesta kiinnostaa lähes kaikki sisustukseeen liittyvä, niin toivoin messuilta löytyvän myös rakentajalle jotain, ja löytyihän sieltä. Vaikka enemmän siellä on ihan niitä mattoja, tyynyjä ja sohvia ja onhan niitäkin kiva hypistellä. Kaiken kaikkiaan messuosastoihin oli mielestäni panostettu tänä vuonna erityisen paljon ja visuaalisesti messut olivat hienot.

 

Olin siis liikkeellä rakentajan silmillä ja etsin ratkaisuja, jotka pitää päättää projektin alkupäässä. Irtokalusteet ja tekstiilit jäivät nyt vähemmälle huomiolle. No, ihan pakko kuitenkin oli tietysti katsastaa mm. Ikean, Annon ja Hakolan osastot. Värimaailma messuilla kokonaisuutena oli tänä vuonna täynnä tummia ja utuisiakin sävyjä – sinistä, vihreää, keltaista, hentoa pinkkiä, marjapuuron punaista – mikä on mielestäni hienoa kaiken sen mustavalkoisuuden ja harmaan eri sävyjen kausien jälkeen. Materiaaleista sametti, sohvissa, raheissa ja tyynyissä on nyt trendin harjalla, samoin kuin konjakinväriset nahkasohvat ja tuolit.

  

Annon osaston värimaailma tuntui kotoisalta ja lämpimältä.

Eräs mielenkiintoinen ja itselle ainakin uusi (taisi olla myös aivan juuri tullut markkinoille) oli lattiakaivojärjestelmä Vieser Line. Sen voi asentaa seinän viereen eli pärjätään yhdellä kaadolla, se on kuulemma helppo, nopea ja turvallinen asentaa. Lisäksi vesilukko on helppo irrottaa, puhdistaa ja asentaa takaisin. Tämä menee ehdottomasti harkintaan kun kylpytiloja mietitään.....

 

Tulevasta keittiöstä minulla on aika vahva visio jo itsellä, joten katselin vain nopealla silmällä parin valmistajan osastot.  OPDECOn aamiaskaappi kiinnitti huomioni, sillä aamiaiskaapin haluaisin kovasti sisällyttää uuteen keittiöömme. Kyselin ratkaisun hintoja, koska yleinen mielikuva taitaa olla, että aamiaiskaappi olisi jotenkin kallis toteuttaa. Mutta näin ei välttämättä ole, varsinkin jos sen tekee tuollaisena puolikkaana, kuten tässä OPDECOn messukeittiössä oli. Keittiömaailmalla oli hyvännäköinen bistrotyylinen keittiö, mutta meille ei tuollaista ratkaisua, eli ylhäältä roikkuvia avohyllyjä nyt varmaankaan ole tulossa. Kiva kuitenkin, että myös keittiöiden puolella tulee koko ajan jotain uutta.

Lattiavalmistajista kävin Timberwisen osastolla, heillä on hyvännäköistä kalanruotoparkettia, jota hyvinkin voisin kuvitella näkeväni uudessa talossamme. Heillä oli esillä ihan uuttakin mallistoa, jonka ladontatapa poikkeaa mielenkiintoisesti markkinoilla olevista vaihtoehdoista, mutta omaan silmään ehkä vähän levottoman oloinen.

Kylppäriratkaisuista Svedbergillä oli hyvännäköinen peili, jossa oli valaistus integroituna. Hauskoja yksityiskohtia bongasin taasen Smedbon osastolla, jolla erityisesti rättipattereiden lisäksi huomion kiinnittivät kupariset pyyhekoukut ja paperitelineet. Kupari kun on jo parisen vuotta kuulunut suosikkimetalleihin sisustuksessa, ja en ole ihan päässyt samalle tasolla nyt niin suositun messingin kanssa....Ihana Tapwellin musta suihku on jo vanha tuttu, mutta se vaan on niin hieno, että hinnasta huolimatta yritetään mahduttaa ne budjettiimme.

 

Kiukaista on jo jonkun aikaa ollut saatavilla perusmustan ja teräksen lisäksi hohtavan valkoinen väri, mutta nyt näkyi myös esim. hento pinkki, tumman vihreä ja tumman sinisiä kiukaita Veto-kiukaan osastolla. Tiedän kyllä ketkä meidän perheessä puoltaisivat tuon pinkin kiukaan valintaa :)

Kalkkimaaleja näkyi useammalla osastolla, ja maalausta pääsi myös kokeilemaan. Olen itsekin ihastunut niihin niiden helppouden vuoksi. Ilman pohjatöitä saa hienoa mattapintaa aikaiseksi. Kesällä harjoittelin kalkkimaalausta vanhoihin puisiin kynttilänjalkoihin, niistä lisää kuvia vaikka jossain vaiheessa. Saattaa olla, että joku seinä maalataan uudessa kodissakin kalkkimaalilla.

Akustiikkalevyvalmistajien Innofusorin ja Konton osastoilla kävin ihan siitä syystä, että monesti törmään asiakkaideni ongelmiin akustiikan osalta, varsinkin uusissa kivitalokohteissa. Innofusorilla oli myös akustoivia verhokankaita ja valaisimiakin, joilla voi säädellä kodin äänimaailmaa pienemmille desibeleille. 

Erityisellä innolla odotin #Kimppakämpän osastoa eli Plusarkkitehdit - Pluslivingin, Tapio Anttila Collectionin ja Hoiskon yhteisosastoa. Heillä oli CLT-levystä tehty osasto, joka oli sisustettu Tapio Anttilan suunnittelemilla huonekaluilla. Juuri CLT (cross laminated timber) on se materiaali, josta haluaisimme uuden kotimme rakentuvan. Eli tällä kertaa ei valkoista kivitaloa, se tehtiin viimeksi, vaan nyt enemmänkin puun lämpöä ja tunnelmaa. Oli hienoa päästä tutustumaan CLT-materiaaliin ihan livenä ja keskustelemaan sen ominaisuuksista Plusarkkitehtien Antin kanssa. Tästä jatketaan ensi viikon suunnittelupalaverissa.

 

Muutenkin kodin värimaailma alkaa hahmottua ja se vaan vahvistui Habitaressa. Luulen, että meillä tullaan näkemään paljon samantyyppisiä tummia sävyjä vaalean puun rinnalla, mitä Habitare tänä vuonna tarjoili.

IKEA oli ensimmäistä kertaa Habitaressa ja oli luonut onnistuneesti hyvin kotoisan oloisen osaston. Sametti kutsui täälläkin istahtamaan sohvalle.


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.


Aikaisempia ajatuksia: