Kuitusementtilevy ulkoverhouksessa

 

Meidän CLT-elementit on 240 mm paksua massiivipuuta. Käsittääkseni tuon elementin ulkopuolen voisi jättää myös näkyviin, toki se kannattaisi käsitellä jollain Suomen luontoa vastaan. Elementtitoimittajalta olisi saanut ulkopintaan myös ns. urituksen, jotta ulkopinta olisi näyttänyt ikäänkuin se olisi paneloitu.

 

Meillä haluttiin mahdollisimman huoltovapaa pinta, ja mielellään musta. Kokemuksesta tiedämme, että mustaksi petsattua puupintaa ainakin joutuu auringon puolella käsittelemään 2-3 vuoden välein, jos haluaa sen näyttävän siistiltä ja hyvältä. Eli ei siis petsiä. Maalia ei myöskään haluttu, koska sen myös joutuu uudelleen maalaamaan ja varsinkaan pohjatyöt maalauksessa eivät kiinnosta.

 

Selvittelin eri vaihtoehtoja ja päädyin kuitusementtilevyyn. Sitä käytetään paljon erityisesti julkisissa rakennuksissa, mutta se soveltuu aivan yhtä hyvin myös pientaloille. Kuitusementtilevyt ovat elämätön materiaali eli se ei lahoa, homehdu eikä halkeile. Eikä vaadi sitä maalausta eikä muutakaan huolenpitoa. Joten just sopiva meille.

 

Levyä saa monissa eri väreissä, eri struktuureilla ja se voidaan leikata lähes mihin tahansa kokoon peruslevykoosta. Levyt leikataan yleensä toimittajan leikkaamossa haluttuihin kokoihin, mutta niitä pystyy työstämään myös työmaalla oikeillä työvälineillä. Meidän levyt tuli Cembritiltä, parin eri toimittajan kilpailutin. Toimittajapäätöksessä auttoi Cembritin asiakaspalvelu; myyjä jaksoi kärsivällisesti selittää levymallien eroja ja ominaisuuksia. Myös leikkaamon puolella palveltiin hyvin, yhdessä mietittiin pari vähän kinkkisempää asiaa.

 

Aikamoinen jumppa olikin sitten piirtää talon elementteihin nuo julkisivukaaviot eli "ruuduttaa" koko talo levyillä, huomioiden 8 mm saumat levyjen väliin. Onneksi runkourakoitsijamme Vei-Rak, josta tuli sitten projektin aikana myös julkisivu-urakoitsija, oli mukana hommassa, ja laski ja piirsi minulle elementtien koot, johin pystyin sitten tekemään levyjaot. Yhteensä levyjä tuli noin kolmisensataa kappaletta, jotka toimitettiin työmaalle numeroituina vastaamaan julkisivukaavioihin merkittyjä numeroita. 

 

 

 

Numeroidut tarrat levyjen taustapuolella kertovat mihin mikäkin pala kuuluu. Mutta levyt olivat täysin sekaisin kolmella eri lavalla, joten niiden selvittelyyn meni oma aikansa. Levyt olisi voinut toimittaa myös esim. Pohjoinen- Etelä-Itä-Länsi -julkisivujen mukaan, mutta ne olisi myös leikattu siinä tapauksessa siten, ja silloin hukan määrä olisi ollut huomattavasti suurempi. 

 

 

Siitä se lähtee! Koolauksessa käytetään kakkosnelosta ja levysaumoihin laitetaan mustaa kumin tyyppistä nauhaa (en tiedä mitä materiaalia tämä nauha virallisesti on, kumilta se näytti)

 

 

Levyt ruuvataan levyjen sävyyn sopivilla ruuveilla.

 

 

Pikkuhiljaa seinät alkoivat olla mustemmat levyjen peittäessä CLT-seinät.

 

Ihan koko taloa ei kuitenkaan verhoilla mustalla, sillä etupihan autokatos, portaikko ja atriumpihan puoleiset seinät tulee petsatulla paneelilla.

 

 

 Yhtä kaidetta lukuunottamatta talo on nyt osittain verhoiltu. Omaksi urakaksi jää talven aikana seinien panelointi.

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.

Kalkkimaalattu käytävä