Takan valinnasta

 

Uudisrakennuksessa takan valinta pitää tehdä jo melko alkuvaiheessa tai ainakin suuret linjat takkaan liittyen. Eli tuleeko varaava takka, joka painaa yleensä yli tuhat kiloa vai esim. kiertoilma- tai kevyttakka, jotka painavat vain parisen sataa kiloa. Varaavan takan kohdalla pitää ottaa jo perustuksissa ja lattialaatassa huomioon tulevan takan paino.

 

Meille oli alusta lähtien selvää, että haluamme varaavan takan. Vaikka monet ovatkin sitä mieltä,  että kun tulee maalämpö, varaavaan takkaan investoiminen on turhaa ja siitä ei ole lämmitysmielessä mitään hyötyä. Ajattelimme kuitenkin, että koska poltettavaa puuta on omasta takaa, eikä sitä tarvitse siis ostaa, niin haluamme takan, joka lämmittää pitkään yhdelläkin pesällisellä.

 

Talomme on hyvin neliskanttinen ja kulmikas, niin sen vastapainoksi halusin takan olevan pyöreä. Takkamallista miellytti esim. Witkawoodin takka sekä ihan perinteinen pönttöuuni.

 

 

 

Takat vasemmalta Witkawood, Spishuset ja Warmauunit 

 

 

Pönttöuuni kaikessa perinteisyydessään alkoi jotenkin kiehtoa, ja aloin selvitellä saisiko siitä jotenkin modernisoidun version. Pönttöuuni, jossa ei olisi niin paljon "ryppyjä" eli pellista tehtyjä laskoksia (vai mitä ne nyt ovatkaan) ja joka olisi suora eli ei olisi alhaalta leveämpi, näyttäisi jo huomattavasti modernimmalta. Näin myös jossain sisustuslehdessä kuvan kaakeloidusta suorasta pönttöuunista ja siitä lähdettiin liikkelle.

 

Pyysin tarjouksia pönttöuuneista ja kävi ilmi, että niitä tosiaan voi muokata helpostikin ulkoisesti. Meillä on Warmauunien varaava takka mökillä, ja olemme olleet siihen oikein tyytyväisiä, joten kyselin pönttöuunia myös sieltä. Peltikuorisen pönttöuunin saa tosiaan halutessaan ilman niitä ryppyjä ja olimmekin jo ihan lähellä tilata sellaisen. Warmauunilla* oli kuitenkin kehitteillä myös kaakelipinnoitteinen pönttöuuni ja pohdinnan jälkeen päädyimmekin sitten siihen.

 

Koska meillä ei talossa juurikaan ole mitään valkoista, niin valitsimme takankin mustana. Vielä piti päättää, että matta vai kiiltävä kaakelointi....alkuun olin jo aivan varma, että pitää olla matta, koska matta nyt vaan on tällä hetkellä niin muotia, mutta hetken harkittuani jotenkin alkoi tuntua siltä, että kaakeliuunin pitää olla kiiltävä, jotta se kaakelointi on edukseen.

 

Joten meille on nyt tulossa pyöreä pönttöuuni mustilla kiiltävillä kaakeleilla. Takka on uusi toimittajankin mallistossa, joten mitään mallitakkaa edes kuvissa en ole päässyt näkemään, mutta uskon pystyväni kuvittelemaan sen tarpeeksi hyvin, ja uskalsimme sen tilata. Ja luotto on toimittajaan eli Warmauuneihin kuitenkin kova, onhan meillä jo kohta kymmenen vuotta ollut heidän tekemä takka siellä mökillä. Paikallislehdessä  oli juuri kirjoitus heidän tuotekehittelyprosessistaan sekä oikeaoppisen puunpolttamisen kursseista http://seutusanomatvakka.fi/2018/08/24/ponttouunit-tekevat-taas-tuloaan-tulisijoiksi/. Aika jännää, miten suosittuja nuo puunpolttokurssit ovat. Samalla intohimolla kuin ihmiset jaksavat ihan kiihtymiseen saakka keskustella siitä, kannattaako uuteen maalämmöllä lämpiävään taloon asentaa varaava takkai vai ei, niin keskustelut kiihtyvät siihen liittyen miten takassa pitää polttaa puuta. 

 

 

Takan piippu on jo tontilla ja varsinainen asennus on tässä parin viikon sisällä. Sitten nähdään miltä se takka oikeasti näyttää. Muutenkin raksalla on nyt taas lomien jälkeen alkanut tapahtua, atriumpihan terassi on laudoitettu, väliseiniä alkoi nousta tällä viikolla ja katotkin levytetään alkuviikosta, jotta maalari pääsee hommiin. Joten nyt talo alkaa pikkuhiljaa huoneineen hahmottua sisäpuoleltakin enemmän.

 

*kaupallinen yhteistyö Warmauunien kanssa, saatu takasta alennusta näkyvyyttä vastaan.

 

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.