Suunnittelu alkakoon!

 

Uuden kodin suunnittelu on vihdoin alkanut arkkitehdin tapaamisella viime viikolla, jee! Kävimme läpi meidän tarpeet ja toiveet kodille ja olin tehnyt myös oman näkemykseni tilan toiminnoista,  miten kulku tiloista toiseen toivottaisiin menevän, mitkä tilat mielellään olisivat lähekkäin jne. Toivotaan, että tämä tilasuunnittelu auttaa arkkitehtia, mutta sen ei missään nimessä ole tarkoitus rajoittaa suunnittelua. Päinvastoin, toivonkin, että hän heittää perustelluista syistä tuon pohjapiirrosluonnokseni ”ympäri” ja tuo omaa osaamistaan vahvasti mukaan. Tuossa minun kuvassani toiveiden talo on U-muotoinen, ja kellarikerros tulisi tuon U:n pohjukkaan ja 2.krs, sitten siihen päälle, mutta tuo varmaankin tulee muuttumaan vielä paljon.

  

Kuva ei missään mittakaavassa.

Muutamat toiminnalliset asiat kuitenkin ovat sellaisia, jotka edellisen talon rakentamisesta olemme oppineet ja toivottaisiin nyt ne saatavan tähän uuteen taloon. Ja on niitä visuaalisia toiveitakin aika lailla, mutta niistä sitten myöhemmin. Tässä vähän listattuna alla ja piirrettynä yllä, mitä uudessa kodissa haluttaisiin olevan:

 

1)     Aikuisten makuuhuone, vaatehuone ja kodinhoitohuone pitää olla vierekkäin, jotta vaatehuolto ja pukeutuminen sujuvat joustavasti ja vaivattomasti. Tyttöjen vaatteet saavat olla heidän omissa huoneissaan yläkerrassa, tällä ehkä varaudutaan siihen teini-ikään, kun ei välttämättä haluta enää pukeutua samoissa tiloissa vanhempien kanssa. Mutta uskon pyykkihuollon helpottuvan huomattavasti, kun vain lasten vaatteet pitää enää kanniskella heidän huoneisiinsa ja muut pyykättävät saadaan varastoitua samantien viereiseen vaatehuoneeseen.

 

2)    Yksi merkittävä asia, mikä opittiin edellisestä talosta, oli se, että kulku ulko-ovelta autokatokseen pitää olla katettu, varsinkin jos matkalla on portaita. Koska Suomessa tarvitaan katoksia!

 

3)    Toive olisi, että kun tulee etuovesta sisään, niin samantien aukeaisi näkymät ulos. Tuntuu siltä, että pystyy hengittämään paremmin, kun tuntee tulevansa tilaan, jossa sisä- ja ulkotilat yhdistyvät.

 

4)     Atriumtalo. Tämä toive on siintänyt mielessäni jo ennen kuin edelliseen taloon oltiin edes muutettu. Tontit täällä pk-seudulla kun ovat niin pieniä ja silti olisi kiva saada isoja ikkunoita, jotta valo pääsee sisään. Atriumtyyppisen talon muodolla saattaisi olla mahdollista saada suojaisa sisäpiha, mihin nuo isot ikkunat sitten suunnattaisiin. Näkymät talon sisältä talon toiselle puolelle pihan läpi kiinnostavat myös.

 

5)  Erillinen saunarakennus, jonka yhteydessä on työtila/vierashuone/leffahuone. Yövieraita meillä harvemmin käy, mutta tarvittaessa tämä tila voisi toimia siis myös vieraiden majoitustarkoituksessa. Pääasiallinen käyttö olisi työhuoneena, jossa voisi tehdä etätöitä, vaikka muitakin olisi kotona Tämä tilanne tulee nopeasti eteen siinä vaiheessa, kun lapset menevät kouluun ja koulu loppuukin jo puolen päivän jälkeen ja oma työpäivä jatkuu vielä pitkälle siitä eteenpäin. Jotta skype-palaverit onnistuvat rauhassa, niin tuollainen erillisessä rakennuksessa oleva huone olisi aivan loistava siihen tarkoitukseen. Ja kun omia suunnitteluprojektejani teen pääasiassa iltaisin, niin siihenkin tarkoitukseen tuo erillinen tila olisi enemmän kuin toivottu. Ja myös leffojen katseluun tuon tilan pitäisi taipua. Eli varsinainen monitoimitila haussa näiltä osin.

 

Tässä pääpiirteissään tiloihin liittyvät toivomukset. Arkkitehtia varten olin koonnut laajan kuvakollaasin liittyen näihin toiveisiin ja tulevan kodin tyyliin, mutta kuvankäyttöoikeudellisista syistä niitä ei nyt pysty tässä blogissa jakamaan. 

 

CLT-levy

 

Materiaalipuolella lähdetään nyt ainakin tässä vaiheessa piirtämään CLT-taloa (cross laminated timber), koska puun lämpö kiinnostaa nyt enemmän kuin kivitalo. CLT:stä sitten enemmän juttua toisessa kirjoituksessa, se ansaitsee ihan oman postauksensa. Nyt odotetellaan siis innolla arkkitehti Jani Lahden suunnitelmia, tällä viikolla pitäisi tulla näytille ensimmäinen luonnos. 

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.