Maanrakennustyöt – tuo mysteerisin osuus talonrakennuksessa

 

Nyt kolmen rakennusprojektin maanrakennustyöt kokeneena edelleen olen sitä mieltä, että tämä on kaikkein vaikeimmin hallittavin osuus talonrakennusprojektissa. Oli sitten kyseessä tasamaan tontti tai rinnetontti, niin maaperästä riippuu paljon, millaiset loppukustannukset maanmuokkauksesta tulee. Lisäksi tontille pääsy, tontin koko ja muut työmaajärjestelyt näyttelevät maanrakennuksessa merkittävää roolia. Helposti tulee nimittäin lisäkustannuksia, jos kaikki kaivettu maa pitää ajaa samantien pois tontilta, kun ei ole tilaa varastoida maaaineksia. Ja sitten seuraavassa hetkessä oletkin tilaamassa maksullista täyttömaata, vaikka omaakin olisi vielä pari viikkoa sitten ollut tarjolla....

 

Kuvat nykyisestä projektista - puunkaadolla aloitettiin helmikuussa.

 

 

Meillä maanrakennustyöt tulivat ekan kerran eteen mökin rakennusprojektissa. Siinä pääsimme äärimmäisen helpolla; tasamaan tontti, paljon tilaa ympärillä kaivinkoneen touhuta  ja varastoida maata, moreenimaa ja loppulasku....ei juuri mitään.

 

Toinen kerta olikin sitten kivuliaampi. Rinnetontti, savimaata, sateisin syksy 50 vuoteen, jolloin edellisenä päivänä kaivettu kuoppa valui reunoiltaan yöllä takaisin monttuun. Jälkikäteen ajateltuna paalutus olisi ollut järkevin vaihtoehto, mutta silloin saatiin sitten hulppean kokoinen – ja hintainen – kellari. Ei viitsitty nimittäin enää maksaa siitä, että täytetään se monttu, vaan tehtiin siitä sitten varastotilaa. Vetinen savi maankaatopaikalle vietynä on sitä kaikkein kalleinta ainesta, vieläkin puistattaa kuinka paljon voikaan maksaa kaatopaikkamaksuja, sillä sehän ei näy missään sitten talon lopullisessa versiossa. 

 

Puunkaato ei kauaa kestänyt

 

Mutta ajattelimme oppia kokemuksista, ja tällä kerralla meillä on loiva rinnetontti, maaperä jykevää kalliota. Mutta sehän tietää louhintaa. Tämä ei kuitenkaan pelottanut niin paljon, sillä kiveä saa viedä ilmaiseksi pois. Tietysti kuljetuskustannukset tulee maksettavaksi, mutta varsinaisesta kiviaineksesta ei tarvitse maksaa mitään.

 

Halusin myös kilpailuttaa maanrakennusyritykset huolellisesti, jotta saadaan rehti ja hyvä tekijä työmaallemme. Laitoin tarjouspyynnöt hyvissä ajoin menemään neljälle yrittäjälle (suositukset olin etsinyt Facebookin Raksakimpasta, blogeista ja rakentavien ystävien kautta) ja pyrin saamaan vertailukelpoiset tarjoukset. Pyysin hinnoittelua sekä urakkana, että tuntitöinä siten, että puunkaadot, varsinaiset kaivuutyöt ja putkien asennukset yms. tehdään tuntityönä, louhinta kuutioperusteisesti ja räjäytystyöhön liittyvä katselmointi kiinteällä hinnalla. Louheen poisvienti sekä soratäytöt laskutettaisiin toteutuneen mukaan ja näistä sain kuormahinnat. Näin tarjouksia oli helppo vertailla keskenään.

 

Yksi yrittäjä ei aikataulusyistä pystynyt tarjoamaan, mutta kolmelta muulta sain asialliset tarjoukset. Vastaava mestarimme kävi tarjoukset myös läpi, emmekä löytäneet niistä juurikaan suuria eroavaisuuksia. Urakkahinnat tosin olivat aika suuret, joten päätimme lähteä tuntityöllä eteenpäin. Ja meidät vakuutti parhaiten Laatukaivuun Jari Niittynen. Jari oli tarjousta työstäessään monta kertaa yhteydessä, kyseli lisätietoja ja ehdotti toimintamalleja, miten tämäntyyppinen työ kannattaisi toteuttaa.

 

Laatukaivuun kautta hoitui kaikki alihankkijakontaktoinnit eli katselmointi, louhinta ja louheen poisvienti, sorat, täytöt yms. Se on mielestäni helpointa, että maanrakennuksessa on yksi pääurakoitsija, joka hoitaa nuo muut aikataulutukset, jolloin kaivinkone ei seiso turhaan tontilla. Ja jos seisoo, niin siitä ei tule ainakaan laskua tilaajalle. 

 

 

Miten meillä sitten sujui? Hyvin sujui, työt etenivät tontilla mallikkaasti  ja Jari piti meidät koko ajan tietoisena mitä tontilla milloinkin tapahtuu. Kalliimmaksi tuli mitä arvioitiin, mutta se johtui louhittavasta määrästä. Ja olen edelleen tyytyväinen, että päätimme toteuttaa kaivuutyön tuntitöinä ja nuo muut osiot eli räjäytyksiin liittyvä katselmointi kiinteällä hinnalla, louhinta, louheen poisvienti ja  täytöt toteutuneen mukaan. Laatukaivuuta voin kyllä suositella muillekin rakentajille. Yhteistyö ammattilaisen kanssa tämän mysteerisen maanrakennustyön osalta teki siitä vähemmän mysteeristä.

 

 

Ja nyt raksalla on päästy jo CLT-elementtien pystytysvaiheeseen, tällä viikolla on noussut ensimmäinen ja toinen kerros kellarin päälle, siihen aiheeseen palaan ihan kohta. Jännittävää, kun päästään parissa päivässä niin nopeasti eteenpäin. Instagramin puolella näkyy jo kuvia (toinen_tila).


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.