Kalkkimaalattu käytävä

 

Olen maalannut kalkkimaaleilla aiemmin vain pienempiä esineitä, kuten kynttilänjalkoja, tarjoiluvateja jne. Mutta nyt tässä rakennusprojektissa tuli mieleen maalata myös osa seinistä kalkkimaalilla, koska suht pitkä käytäväseinämme kaipaa mielestäni jotain muuta kuin ns. tavallisen maalin. Tuo käytäväseinä on periaatteessa ainoita kipsiseiniämme, parissa makuuhuoneessa on yksittäinen seinä kipsistä (nekin on jo maalattu) ja käytävän vastakkaisella puolella olevassa kodinhoitohuoneessa on myös pieni pätkä kipsiä seinässä. Kaikki muut seinät ovat CLT:tä. Nyt siis tämä käytävä ja kodinhoitohuoneen seinä saivat päälleen kalkkimaalin.

 

Pienesineet olen maalannut purkkivalmiilla kalkkimaalilla. Nyt ajattelin kokeilla Kalklitirin kalkkimaalia, joka on jauhetta ja siihen sekoitetaan itse vesi mukaan.

 

 

 

Lähtötilanne yllä. Kipsiseinät on pohjamaalattu ja odottavat pintakäsittelyä. Joka nyt on siis kalkkimaali.

 

 

Kalkkimaalia sudittu ensimmäinen kerros. Näyttää aika rajulta. Onneksi olin katsonut videon kalkkimaalauksesta, joten tiesin odottaa näin rajua näkymää. Ihan jo seuraavan puolen tunnin kuluttua, kun maali oli kuivunut, seinä näytti jo rauhallisemmalta. 

 

 

Kalkkimaali levitetään pensselillä ja paljon telalla maalanneena aluksi ajatus pensselillä maalaamisesta turhautti. Mutta yllättävän nopeaa kalkkimaalaus sitten olikin, ehkä siitä syystä, ettei tarvinnut kovin tarkasti maalata ja sai sutia reippaalla kädellä. Sudin ristiin rastiin eli "X-tyylillä", toinen vaihtoehto olisi maalata ylhäältä alaspäin. Tällä ristiin-rastiin -tyylillä tulee ohjeiden mukaisesti enemmän eloa lopulliseen seinäpintaan, joten valitsin sen. Minulla oli vielä aika vaalea sävy "Simplicity" valittuna, ja vaaleilla sävyillä kalkkimaalin efektit eivät näy niin helposti kuin tummilla sävyillä. Joten toivoin tuon valitsemani tekniikan tuovan juurikin tuota eloa seinään.

 

Tältä kalkkimaalattu seinä näyttää heti maalaamisen jälkeen. Aika tekee tehtävänsä ja maali kuivuu samettisen tasaiseksi.

 

 

Yhden kerran maalattua seinäpintaa.

 

 Yleensä toinen maalauskerta ns. tavallisilla maaleilla on huomattavasti ensimmäistä kertaa nopeampi, koska maali ikäänkuin tarttuu paremmin jo maalattuun pintaan, mutta kalkkimaaleilla ei ollut näin. Toinen maalauskerta kesti yhtä kauan. Lopputulos oli maalin kuivuttua kuitenkin toivotunlainen ja olin melko tyytyväinen lopputulokseen.

 

 

Sitten tein sen virheen, jota ei pidä tehdä. Eli kun olet jo tyytyväinen lopputulokseen, älä mene korjailemaan jotain pientä yksityiskohtaa. Minä menin. Muutamissa kohdissa maalia oli mielestäni jotenkin liian epätasaisesti, joten ajattelin "paikkailla" niitä kohtia. Kalklitirin ohjeiden mukaan 1 kg jauhetta sekoitetaan 1,7 litraan vettä. Joten tein mielestäni samassa suhteessa pienen maalisekoituksen 1 dl jauhetta, johon laitoin 1,7 desiä vettä ja paikkamaalailin nuo tietyt kohdat seinistä. Melkein joka seinältä löytyi sitten paikkailtavaa. VIRHE!! Paikkakohdat olivat kuivuttuaan paljon vaaleammat! Samassa tajusin, että 1 dl jauhetta ei ole sama asia kuin 100 g jauhetta. Eli olin tehnyt pajon laimeamman=vaaleamman maalisekoituksen.

 

Ja koska oli paikkaillut vähän sieltä sun täältä, jouduin vetämään kolmannen maalikerroksen. Luojan kiitos, maalatava pinta-ala ei ollut kovin suuri, parin tunnin homma, mutta kyllä turhautti. Lopputuloksesta tuli vähän eläväisempi kuitenkin vielä, koska kovin tarkkaan en kolmannella kerralla maalaillut, ja nyt seinät näyttävät juuri siltä kuin pitääkin. Vielä kun ne pysyisi tuollaisena lopun raksa-ajan, eikä niitä kolhittaisi.....

 

 

Tässä lopputulosta. Kuvissa tuo pinta on vaikea saada näyttämään siltä, mitä se oikeasti on. Pinta on tätä näkymää vielä eloisampi, ja harmaan sävykin tuntuu sopivan hyvin ympäristöönsä.

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.