Maatyöt etenee ja CLT:n 3D-malli valmis

Maanrakennusurakka on edennyt aikataulussaan, louhinnat loppuivat viime viikolla, HSY:n vesi- ja viemäriliitos tehtiin eilen ja nyt tällä viikolla ollaan laitettu erinäisiä putkia paikoilleen. Ensi viikolla tehdään sähköliitos ja viimeistellään tontti sorapedille, jotta anturoita ja perustuksia päästään aloittamaan seuraavaksi. Eli etenee sujuvasti tällä konkreettisella puolella.

 

Tuohon tulee meidän vesi-, viemäri- ja hulevesiputket.

 

Konkreettinen rakentaminen siis edistyy mukavasti ja myös paperipuolella ollaan saatu asioita viimeisteltyä. LVI-suunnitelmat, sähkösuunnitelmat ja rakennesuunnitelmat ovat valmiit ja urakoitsijat sähkö- ja LVI-hommiin on valittu.

 

Oli muuten suuria vaikeuksia saada ylipäätään tarjouksia, erityisesti LVI-puolelta. Taitaa olla nyt rakentamisessa taas nousukausi käynnissä, ja vain isommat rakennusliikkeet ja niiden työt kiinnostavat tekijöitä. Pientalorakentaja ei ole kovin kiinnostava asiakkaana, sellainen fiilis ainakin itselle tuli ja vähän samaa olen aistinut muilta rakentajilta esim. Facebookin Raksakimpassa. Täytyykin tässä käynnistellä samantien sisätöiden tekijöiden etsintä kesälle, laatoittajaa ja sisäkattojen tasoittajaa ja maalaajaa ollaan ainakin vailla....

 

Autokatos ja kellarikerros meille tulee harkoista, seuraavat kaksi kerrosta CLT:stä, kuten olen aiemmin täällä jo maininnutkin. CLT-elementteihin tehdään ovi- ja ikkuna-aukot tehtaalla valmiiksi, samoin kuin suurin osa sähköjen vaatimista rei'ityksistä. Onkin ollut tarkkaa hommaa miettiä minne tarvitaan pistorasiat, valokatkaisimet ja ylipäätään valaistukset, sillä jälkikäteen työmaalla näitä ei enää kauheasti muutella. Jotain urituksia voidaan levyihin sähköjohtoja varten tehdä työmaallakin, varsinkin jos jäävät kiintokalusteiden taakse. Tällaisen 3D-mallinnoksen rakennesuunnittelijamme kasasi eli tässä näkyy kaikki osat mitkä tulevat CLT:stä.

 

 

Osa sisäseinistä tulee kipsilevystä, mutta niitä seiniä tuohon ei kovin paljon jäänyt, nyt kun päädyttiin tekemään portaikkokin CLT:stä. Nyt vaan alkaa tulla tuota puuta niin paljon taloon, että pitää miettiä ratkaisuja siihen, ettei tule liian mökkimäistä. Maalaisiko/petsaisiko esim. portaikoin seinät kokonaan mustalla? Vai tuleeko liian synkkä? Portaikon edessä on kyllä isot ikkunat, kuten portaikossakin, joten kyllä sinne valoa ainakin tulee. Mukavaa on se, että kun nämä isot linjat suunnitelmineen alkavat olla kasassa, kohta pääsee fiilistelemään sisustuksen pintamateriaalien ja valintojen kanssa.

 


Tervetuloa!

Sisustusarkkitehdin ajatuksia oman uuden kodin rakentamisesta, rakentajan arjesta, sisustuksesta, ja joskus myös asiakasprojekteista.